Dogovorena gradnja HE Dubrovnik II

Bez autora
Jul 15 2012

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić i predsjednik vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić u Banjoj Luci postigli su dogovor o zajedničkim ulaganjima u razvoj elektroenergetskih kapaciteta i prometne infrastrukture. Projekt vrijedan 170 milijuna eura o kojemu se razgovaralo odnosi se na gradnju nove hidroelektrane kapaciteta 300 megavata na području Dubrovnika, koja bi vodu dobivala s područja BiH. Voda bi bila osigurana iz rijeke Trebišnjice prokopavanjem tunela dužine 16 kilometara. Projekt Dubrovnik II, koji bi se realizirao u iduće tri godine, jedan je od najkvalitetnijih europskih energetskih projekata. Do kraja rujna će biti završen koncept i definirani financijski detalji.

Dogovorena gradnja HE Dubrovnik IIPrvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić i predsjednik vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić u Banjoj Luci postigli su dogovor o zajedničkim ulaganjima u razvoj elektroenergetskih kapaciteta i prometne infrastrukture.

Projekt vrijedan 170 milijuna eura o kojemu se razgovaralo odnosi se na gradnju nove hidroelektrane kapaciteta 300 megavata na području Dubrovnika, koja bi vodu dobivala s područja BiH. Voda bi bila osigurana iz rijeke Trebišnjice prokopavanjem tunela dužine 16 kilometara.

Prema Čačićevoj ocjeni, projekt Dubrovnik II, koji bi se realizirao u iduće tri godine, jedan je od najkvalitetnijih europskih energetskih projekata. Najavio je kako će do kraja rujna biti završen koncept i definirani financijski detalji.

Dogovorili smo se da idemo zajednički investirati u ovaj projekt po 50%, formirajući jednu zajedničku tvrtku koja će u iduće tri godine izgraditi hidroelektranu a onda ćemo se dogovoriti o raspodjeli električne energije, kazao je Džombić.

Istaknuo je kako neriješena pitanja vezana za postojeću hidroelektranu Dubrovnik odnosno termoelektranu u Gackom neće utjecati na novi projekt.

Na banjalučkom je sastanku dogovorena i ubrzana gradnja mosta preko Save kod Gradiške. Međunarodni nataječaj za izvođenje radova trebao bi biti raspisan do kraja godine, a u povjerenstvu koje će odabrati najbolju ponudu bit će predstavnici hrvatske i bosanskohercegovačke strane. Gradnja mosta planirana je u razdoblju od 2013. do 2016. godine, a Čačić je izjavio kako će time ujedno porasti vrijednost prometa hrvatskim autocestama ali i ojačati ukupni gospodarski odnosi dviju država.

Dvije države, u skladu s već potpisanim sporazumom, gradnju mosta preko Save financirat će u podjednakim omjerima.

Čačić i Džombić razgovarali su i o uređenju i razvijanju plovnosti rijeke Save, izgradnji lučke infrastrukture te kontejnerskih terminala odnosno realizaciji projekata u cilju postizanja veće klase plovnosti, piše Hina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik